Info Waterput

Reeds Ingezameld: 3037.85 € (dank aan alle sponsors!)


COLLECTIEF KANAGA vzw

Bouw van een waterput in het dorp Sinkarma.

OMSCHRIJVING

Pays Dogon is één van de meest arme regio’s in Mali: geen leidingwater, geen elektriciteit, geen geasfalteerde wegen, slecht  functionerend onderwijs en gezondheidszorg.
Pays Dogon bevindt zich in de Sahelklimaatzone, d.w.z. periodes van grote droogte, woestijnvorming en een kort regenseizoen.
De Dogon leven hoofdzakelijk van de landbouw. Peulnomaden trekken rond met vee.
In Pays Dogon zijn te weinig waterputten. Bovendien zijn sommige waterputten aan ’t verzanden. Dit maakt dat er in het droge (langdurige) seizoen een tekort aan water is. Wij willen de leefomstandigheden van de Dogon, in 't bijzonder van vrouwen en kinderen, verbeteren door het voorzien van voldoende en drinkbaar water + verbetering van de hygiëne + organisatie van beheer van de waterput in de toekomst.

Het dorp Sinkarma (gelegen op de Falaise van Bandiagara) telt 798 inwoners waarvan 417 vrouwen. Er is een oudere waterput in het dorp die de behoeften aan drinkbaar water niet meer dekt. Vanaf februari tot juni (droog seizoen) moeten de vrouwen 3 km lopen om aan drinkbaar water te komen.

De Dogon wonen aan “het einde van de wereld”, op de Falaise van Bandiagara in het Zuiden van Mali, aan de grens met Burkina Faso; het klif waar ze leven is een wereld apart en hun levenswijze is gebaseerd op een rijke mythologie.
Maar de Dogoncultuur dreigt te verdwijnen : er is de Sahel die oprukt, de uittocht naar de steden, de druk van de moderne beschaving, en de culturele breuk met de tradities door de groeiende Islam.

De Dogon zijn zelfvoorzienend. Zoals voor alle moeilijk te bereiken bevolkingsgroepen zijn zonder aandacht voor hen geen duurzame oplossingen mogelijk. Bij hen ligt het zwaartepunt van elke hongersnood en zij zijn het die naar de steden vluchten.

Door het bouwen van waterputten wordt het leven van de vrouwen fel vergemakkelijkt, kunnen kinderen tijd besteden aan school in plaats van water aan te halen (vooral de meisjes!) en kunnen corridors voor de Peul (nomaden met vee) worden gemaakt en afspraken met de dorpelingen voor gebruik van hun waterput.
Conflicten tussen Peul en Dogon in het droge seizoen worden vermeden doordat er voldoende water is en afspraken worden gemaakt
Sinkarma ligt vijf kilometer ten Noordoosten van Bandiagara




DOELSTELLINGEN
 
SDG 6 (sustainable developpement goal)
Eenieder heeft recht op veilig drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. De waterkwaliteit zal verbeteren, onder meer door vervuiling te verminderen, te stoppen met chemicaliën te dumpen en  afvalwater met de helft te reduceren. Waterschaarste moet aangepakt worden.

Onderzoek van de VN toont aan dat in 2025 wereldwijd dertig landen, het merendeel in
Afrika, een tekort aan water zullen hebben.
Nu al sterven er in ontwikkelingslanden jaarlijks 1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar door ziektes als gevolg van vuil water. Dat is één kind per 20 seconden. Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen, het grootste deel in Sub-Sahara Afrika, geen toegang tot veilig drinkwater.
Werken met water is gelijke kansen geven aan de minder begunstigden door in hun nabije omgeving veilig drinkwater of door het beschikbare water optimaal te benutten voor hun landbouw.

Iedereen heeft recht op voedsel. Watertekort = voedseltekort

Specifieke doelstelling :
Betere levenskwaliteit en gezondheid omwille van voldoende drinkbaar water gans het jaar. Activiteiten rond de waterput gebeuren op een ordentelijke en hygiënische manier.
Mensen en dieren worden gescheiden tijdens het watergebruik. Opleiding van de dorpelingen gebeurt door GAAS ONG. Werkwijze bouw waterput + ontsmetting zijn opgesteld in samenwerking met Thomas More Hogeschool (het vroegere Lessius) Mechelen, Nairé Témé (waterputtenbouwer) en Marc Frans van Kanaga vzw.
Vooral voor vrouwen en kinderen betekent de bouw van een waterput een wezenlijke verandering en  ondersteuning (verlichting werk,  meer tijd voor school, veilig drinkwater, gezondheid, economische slagkracht).


WERKWIJZE

Bouw van de waterput met grote diameter, muur rondom, poort, gebetonneerde vloer, deksel, katrollen, drinkbak buiten omheining voor de dieren + rondom groenbeplanting.
Er worden zoveel mogelijk lokale materialen gebruikt. Elke familie beheert zijn eigen katrolsysteem (want wanneer er aan “het einde van de wereld” iets misgaat met de mechaniek van een pomp, duurt het soms maanden alvorens een reparatie kan uitgevoerd worden).
Na raadpleging van de hydrologische kaarten in Bandiagara en na proeven door de
Témés (puttenbouwersfamilie), wordt een waterput gegraven tot op de grondader.
Er worden door de puttenbouwer een plaatselijk team samengesteld dat er meestal als volgt uitziet : 2 metselaars - 5 gravers - 5 handlangers. De putten worden manueel gegraven, zeer zelden geboord en niet gemetst. Betonnen ringelementen worden om de meter geplaatst, de naden gedicht met waterdichte cement. Wanneer men op rotsen en zeer harde ondergrond stoot is het soms nodig om gecontroleerd te dynamiteren. Het eerste water is altijd perifeer grondwater, eerder een lucht/waterbel, hier moet men door tot in de grote ader. Om te kunnen verder graven zal men het perifeer water stelpen, door de bron tijdelijk te dichten. Eens de ader en de juiste diepte bereikt laat men de put vollopen. Het water wordt enkele dagen uit de put gepompt (om te spoelen, anders heeft het water een cementsmaak), en gebruikt voor landbouw en de dieren. Rond de waterput wordt beton gestort, die als fundering dient en waarop men de muren bovengronds metst, de ronde put zelf en de afbakeningsmuren rond de put. Dit doet men om te voorkomen dat de dieren tot aan de put zouden kunnen komen (hygiëne). Deze bovengrondse muren worden meestal bepleisterd met het natuurlijke banco, te vergelijken met klei, dat na droging versteent.  De diepte van de waterputten varieert, globaal genomen zijn ze tussen de 8 en de 30 meter diep. Bovenstaande beschrijving is geen standaard voor dé bouw van een waterput, maar eerder een ruimere omschrijving/interpretatie want elke situatie is anders, ecologisch, geologisch, bouwtechnisch… en het gaat ook samen met plaatselijke politieke situaties in de Dogon dorpen. 
De vrouwen van het dorp zorgen voor eten en drinken en de mannen helpen met de werken.
Door het boren en graven tot in de ader van het grondwater wordt voldoende en proper water gegarandeerd het ganse jaar door. De bouw van een waterput is een sociaal gebeuren, iedereen helpt mee en als hij af is organiseert man een groot dorpsfeest ter inwijding van de nieuwe waterput. Bron van enige zekerheid op overleven in de hete, dorre en desolate sahel.

  • Voor de inwoners van het dorp samen met omliggende gehuchten, marktbezoekers, bedevaarders en Peulnomaden betekent de waterput dagelijks voldoende en proper water voor ca. 1400 mensen.
  • Overschot water gaat via een aparte afwateringsgeul  naar een drinkbak voor het vee of kan worden gebruikt voor de akkers. De door GAAS opgerichte waterputcomités zullen toezien op onderhoud en beheer : katrollensysteem – afsluiting rond put – deksels op put + zuinig omspringen met water + de relatie bezoedeld water / hygiëne / ziekten wordt uitgelegd.
  • De afwerking (methode) van de waterput en het opgerichte onderhoudscomité betekenen een verbetering op sanitair en hygiënisch gebied voor de dorpelingen.



SPECIFIEKE AANDACHT VOOR

X         Gelijke man/vrouw verhoudingen
            Door het bouwen van een waterput met voldoende capaciteit vermeerdert en
diversifieert de voeding. Hier spelen vrouwen spelen een sleutelrol in de productie:  zij zijn verantwoordelijk voor de watervoorziening, de verwerking en de opslag van levensmiddelen. Voldoende water verhoogt hun economische slagkracht en verlichten hun zware werkzaamheden.

X         De impact op het milieu of de ecologische effecten
Hangt ook onvermijdelijk samen met landbouw en veeteelt. Het ecologisch evenwicht in de Sahelzone is uiterst kwetsbaar : één van de oorzaken is het tekort aan water. Er wordt zo weinig mogelijk externe input gebruikt : locale materialen, geen elektrische of mechanische pompen, opleiding door GAAS voor ecologisch bewustzijn (o.a.zuinig watergebruik en afvloeiing water voor dieren)
De waterput wordt gebouwd op ambachtelijke manier met locale materialen en door de plaatselijke ambachtslui. Katrollensysteem voor elke familie.
Een groene gordel wordt aangelegd door GAAS rond de waterput
aan
X         Locale economie of vormen van eerlijke handel
Een waterput vergroot de economische slagkracht van de dorpelingen en in ’ t bijzonder van de vrouw door productieverhoging. De Dogon telen ajuintjes, die tot ver buiten de landsgrenzen worden uitgevoerd. Gierst is hun basisvoedsel. De vrouwen kunnen nog een klein inkomen uit hun arbeid genereren door verkoop op de plaatselijke markten.

X         kwetsbare bevolkingsgroepen of minderheidsgroepen en mensenrechten
-       Kinderen moeten geen afstanden afleggen om water te halen en hebben dus tijd om naar school te gaan
-       Door watergebrek lopen de armsten inkomen mis. Toegang tot water beoogt versterking
van het economisch en sociaal weefsel
-       De Dogon in ’t algemeen
-       Mensenrechten : Toegang tot water = mensenrecht



GEPLANDE ACTIVITEITEN

01/04/2016    start van de bouw van de nieuwe waterput + betaling 1e schijf volgens contract
01/06/2016    na ontvangst rapport +foto’s betaling 2e schijf
15/07/2016    Evaluatie bouw door GAAS + na ontvangst rapport betaling 3e schijf
01/09/2016   Afwerking waterput volgens contract + betaling 4e en laatste schijf.
01/10/2016    begin sensibiliseringsronde door ONG GAAS
31/11/2016 5einde sensibiliseringsronde door ONG GAAS + betaling






KOSTPRIJS

Bouw van de waterput in Sinkarma

7 332
Opvolging werken door GAAS

   115
Sensibilisering en opleiding door GAAS

1 371
Onkosten Seydou Sidibe

  125


 
TOTAAL

             8.943 euro



Naam                         Collectief KANAGA vzw    
Adres                         Vrijgeweidestraat 35
                                    2800 Mechelen
Telefoon                    00 32
Mail                            kanaga@skynet.be
Web                           www.kanaga.be
Rekeningnummer   BE50 7370 2121 1418 ( IBAN )  -  KREDBEBB ( BIC)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten